Hoe bekijk ik 360° Virtual Reality beelden?

23.11.2021

In deze blog leggen we je uit hoe je het best 360° video’s kunt bekijken. 360° video’s zien we steeds vaker voorbij komen. Het is een bijzondere manier van video die je zintuigen prikkelt. Tijd en ruimte verdwijnen wanneer je de video kijkt. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het medium. Een veelgestelde vraag is hoe je 360-graden beelden kunt bekijken. Er zijn grofweg 3 manieren om 360-graden beelden te bekijken.

Optie 1.  360-graden beelden bekijken op de computer

De eerste manier om 360 graden beelden te bekijken is via de computer. YouTube is een van de platformen die erg geschikt is voor het delen van 360° video. YouTube kun je op verschillende devices openen. Wanneer je een 360° video bekijkt op YouTube zie je automatisch het midden van het volledige frame. Dit wordt bepaald door de editor van de video. Vervolgens ben je zelf vrij om alle kanten op te kijken. Op de computer kun je dit doen met je muis. Je klikt op de video en houdt de linkermuisknop ingedrukt en sleept de richting waar je wil kijken. Let op! Als je links kijkt, zie je rechts niks. 😉 Naast de muis kun je ook met het toetsenbord besturen. Hiervoor gebruik je de toetsencombinatie AWSD (A=links, W= boven, S=beneden, D=rechts).

360graden video bekijken

Optie 2. 360-graden beelden bekijken op je smartphone of tablet

Waarschijnlijk de meest gebruikte methode is het bekijken van VR op je smartphone of tablet. Hierbij moet je goed opletten dat je de beelden opent in de YouTube app. In veel browsers op smartphones is de Virtual Reality weergave nog geen optie. Wanneer je de video opent in de app kun je frame op twee manieren bepalen. Allereerst kun je met je vinger over de video ‘swipen’ in de richting waar je wilt kijken. Ten tweede kun je ook door je telefoon te bewegen een andere kant op kijken. Let hierbij op dat je je telefoon wel toestemming hebt gegeven om jouw bewegingen te registreren. Door VR video te bekijken met de bewegingssensor krijg je al meer de virtual reality ervaring. Deze ervaring wordt op mobiel helemaal compleet gemaakt door de Google Cardboard optie te selecteren rechts onderin het beeld. Heb je thuis een kartonnen VR-bril of een Google Cardboard kun je je smartphone in de bril leggen en volledig in de video opgaan.

360 graden video smartphone

Optie 3. 360-graden beelden bekijken op met een Virtual Reality bril

Voor de ultieme Virtual Reality ervaring raden wij een echte VR bril aan. Met een VR bril kun je de beelden op een zo hoog mogelijke kwaliteit bekijken. Dit zorgt ervoor dat je je echt in een andere realiteit waant. VR brillen zijn er in vele soorten en prijsklassen. Sommige hebben een ingebouwd besturingssysteem waar je je video’s kunt openen. Een hoge kwaliteit VR bril is erg geschikt voor beurzen of sales doeleinden. Wanneer internationaal georiënteerde bedrijven met hun salesafdeling naar het buitenland gaan kunnen zij hun (potentiële) klanten aldaar rondleiden over hun eigen locatie.

Virtual Reality Bril Beurs

Hieronder vind je een afspeellijst met 360 graden video’s die wij hebben gemaakt om je zojuist opgedane kennis te testen!

Open chat
Heb je een vraag?
Hallo! Kunnen we je ergens mee helpen?