Een timelapse video in vijf stappen

20.05.2021

Om een groot of langdurig project te vast te leggen is een timelapse video ideaal. Maar hoe maak je een timelapse video, waar moet je op letten? In deze blog leggen wij in vijf stappen uit hoe wij een timelapse video maken.

Stap 1.  Bepaal het doel de timelapse video

Allereerst achterhalen we wat het doel van de timelapse video is. Een timelapse video kan worden benut om een langdurig of grootschalig project vast te leggen. Er zijn twee veelvoorkomende redenen om een timelapse video te gebruiken. Veel bedrijven benutten een timelapse ter vastlegging van de voortgang. Het is een visuele manier om medewerkers, partners en andere stakeholders te informeren. Ten tweede worden de timelapse beelden ingezet met een marketing doel. De content wordt ingezet om verhalen te vertellen over de grootse projecten waar bedrijven mee bezig zijn of hebben volbracht om hiermee nieuwe projecten binnen te halen.

Stap 2. Kies de locatie van de timelapse camera

De locatie van de timelapse camera kiezen we vaak in samenspraak met de klant. Waar de camera geplaatst wordt bepaalt het frame. Hierbij houden we rekening met de aard van de werkzaamheden en de grootte van het project. In sommige gevallen moeten we de camera op grote afstand plaatsen om een duidelijk beeld te krijgen van het volledige project. Zoals hieronder bij de bouw van de Haliade door GE Renewal.

Stap 3. Stel de duur van de timelapse opname in

Een timelapse productie kan een langdurig traject zijn. Dat klinkt logisch, met een timelapse productie wil men vaak een langer project in een korte video vastleggen. We streven er vrijwel altijd naar om vóór de eerste werkzaamheden ook de eerste beelden te schieten. Hierdoor krijg je een compleet beeld van het project. Daarnaast gebruiken we wat in de literatuur tijdverdichting wordt genoemd. In een project van een aantal jaar zie je soms een langere periode weinig veranderingen. Dit kunnen we sneller laten lopen of uit de eindvideo knippen. De video die wij maakte bij de bouw van De Rotterdam legde 4 jaar (!) bouw vast in enkele minuten. 

Stap 4. Schiet aanvullend beeldmateriaal of stream live

Als de camera draait en de beelden binnenstromen kunnen we ons langzaam maar zeker gaan bezig houden met het eindresultaat. Veel klanten kiezen bij langdurige projecten ook voor tussentijdse video’s voor in hun maandverslagen of nieuwsbrieven. We kunnen tussentijdse video’s produceren aangevuld met video op locatie, maar we kunnen ook een livestream vanaf het timelapse standpunt aanbieden. Zo kunnen directie, partners, klanten, toekomstige bewoners of andere betrokken 24/7 een virtueel bezoek brengen aan het project.

Stap 5. Edit een mooi eindresultaat en verspreid de timelapse

Om een mooi eindresultaat te maken editen maak we van de duizenden foto’s een video. Vervolgens voegen eventueel het aanvullend beeldmateriaal toe en leggen we een aangenaam achtergrondmuziekje onder de video. Wij leveren graag een omslagafbeelding, een thumbnail mee. Dit is de afbeelding die de video tentoonstelt op YouTube of Vimeo. Hierin kun je de titel kwijt, je bedrijfslogo en een aantrekkelijke afbeelding. Daarnaast is het belangrijk om erover na te denken via welke kanalen je de video’s wil delen. Kies je voor YouTube of toch Vimeo? Plaats je de video in een blog op je site en deel je die? Of als video op LinkedIn? Of toch in de story, TikTok of op IGTV? Ook hierover kunnen we meedenken. Benieuwd? Neem gerust contact met ons op.

Open chat
Heb je een vraag?
Hallo! Kunnen we je ergens mee helpen?